Helsingin Eläinlääkärikeskus perustettiin vuonna 1985 kahden eläinlääkärin yhteisvastaanotoksi Vesalasta löytyneeseen sillä hetkellä tyhjillään olleeseen vanhaan Elannon kaupparakennukseen. Toinen perustajista oli eläinlääkäri Jorma Mannonen, joka oli luonut vilkkaan yksityisvastaanoton Vesalantiellä sijainneeseen omakotitaloonsa. Toinen perustajista oli eläinlääkäri Jukka Marttila. Marttilalla oli muutaman kilometrin päässä Pihlajamäessä Canovet niminen yksityisvastaanotto. Canovet oli alueellaan ensimmäinen varsinaisesti erillisessä liiketilassa toiminut pieneläinvastaanotto. Canovet oli tunnettu jo varsin laajalti Pihlajamäen, Malmin, Pukinmäen ja Viikin alueen lemmikinomistajien keskuudessa.

Mannosen ja Marttilan perustama eläinlääkäriasema tuli tarpeeseen. Varsin pian potilasmäärät kasvoivat niin, että oli palkattava lisää henkilökuntaa; sekä eläinlääkäreitä että vastaanottoavustajia. Itäisellä pääkaupunkiseudulla ei vielä 80-90-lukujen taitteessa ollut muita eläinlääkäriasemia, jotka olisivat olleet aamusta iltaan saakka auki ja koko pääkaupunkiseudullakin tällaisia yksityisiä asemia oli yhteensä vain neljä – viisi kappaletta. Kehitys noista ajoista 2000-luvulle on ollut rajua; tällä hetkellä Helsingin, Espoon ja Vantaan alueelta löytyy viitisenkymmentä sellaista eläinlääkäriasemaa, joissa työskentelee useampia kokopäivätoimisia eläinlääkäreitä.

Parissa vuosikymmenessä on syntynyt aivan uusi ammattikuntakin, pieneläinhoitajat. Pieneläinhoitajia työskentelee tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla useita satoja.

Helsingin Eläinlääkärikeskus on ollut uranuurtaja pieneläinhoitajakoulutuksenkin alkuvaiheissa. Koulutuksen alkaessa suunnittelijana ja ensimmäisenä opettajana oli Jorma Mannonen apunaan myös muita Helsingin Eläinlääkärikeskuksen eläinlääkäreitä. Ensimmäisten valmistuneiden pieneläinhoitajien joukossa olivat myös Helsingin Eläinlääkärikeskuksen silloiset avustajatytöt.

Helsingin Eläinlääkärikeskus jatkaa kolmatta vuosikymmentä monipuolisena lemmikkieläinten terveysasemana. Perinteisten eläinlääkäripalvelujen lisäksi olemme varustautuneet nykyajan vaatimusten mukaan suurella valikoimalla lemmikkieläinruokia ja eläinhoitotarvikkeita. Yhteistyössä monenlaisten erikoispalveluja tarjoavien spesialistien ja muiden eläinlääkäriasemien kanssa voimme tarjota lemmikeille mahdollisimman monipuolista ja asiantuntevaa sairauksien hoitoa ja eläinten hoidon osaamista.